Un preot propune deshumarea poetului Mihai Eminescu

Valentin Tincu, preotul bisericii ”Sfinţii Mihail şi Gavril” din incinta Memorialului Ipoteşti, propune deshumarea poetului Mihai Eminescu din cimitirul Bellu din Capitală. Acesta consideră că poetul trebuie ”adus acasă”.

Valentin Tincu, preotul bisericii ”Sfinţii Mihail şi Gavril” din incinta Memorialului Ipoteşti, propune deshumarea poetului Mihai Eminescu din cimitirul Bellu din Capitală. Acesta consideră că poetul trebuie ”adus acasă”.

Preotul propune ca poetul să fie înhumat în cimitirul din curtea Memorialului Ipoteşti, în spatele bisericuţei familiei Eminovici, alături de părinţii săi şi de doi dintre fraţi.

Valentin Tincu are în grijă atât bisericuţa familiei Eminovici, cât şi biserica nouă construită de Nicolae Iorga în memoria lui Eminescu.
Poate Bunul Dumnezeu va rândui, după planul nostru mai vechi, ca şi Eminescu să vină aici, să odihnească somnul de veci. Cum va rândui Bunul Dumnezeu şi cum va vrea, sunt convins, şi poetul… Nu se simte rău nici acolo, într-o galerie de oameni de cultură, dar cred că i-ar fi drag aici la Ipoteşti să odihnească şi să asculte mereu clopotul bisericii, susurul izvorului, cântecul plopului, al teiului plantat aici de pe vremea lui”, a spus preotul.

Pentru ca acest demers să se concretizeze, este nevoie de sprijinul Academiei Române şi al factorului politic. O astfel de iniţiativă a fost susţinută de Ion Caramitru când a fost ministru al Culturii, însă fără să fie finalizată. Acum, Tincu a anunțat că va demara discuţii pentru aducerea rămăşiţelor pământeşti ale lui Eminescu în satul său natal.
Eu aşa consider, că acesta este locul lui. Cum e Ştefan la Putna, cum e Shakespeare la Stratford-upon-Avon. Eu cred că el ar trebui să fie aici şi chiar în biserică. Dacă Shakespeare stă în biserică … Shakespeare nu are o biserică construită în cinstea lui. Eminescu are. Iorga a făcut biserica asta în amintirea lui, în cinstea lui. Plus că e biserica familiei”, a mai spus preotul din Ipoteşti.

Biserica veche a satului, care datează de la începutul secolului a XIX-lea, a fost cumpărată de Raluca Eminovici, devenind astfel lăcaş de rugăciune al familiei. Lângă bisericuţă se găsesc mormintele a patru dintre membrii familiei Eminovici: Raluca şi Gheorghe, părinţii poetului, şi Iorgu şi Nicu, doi dintre fraţii săi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articol precedent

Moscova impune vaccinarea obligatorie în zona serviciilor, după creșterea numărului de cazuri de Covid

Articolul următor

[Foto] Șobolani... pofticioși

Articole asemănătoare