Apăsați „Enter” pentru a trece la conținut

Turcan îi cere lui Budăi explicații despre tichetele pentru bone și menajere. Acestea ar urma să fie acordate din 2024

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, transmite într-un mesaj publicat pe Facebook că legea prin care persoanele care desfășoară activități casnice, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, riscă să fie blocată. Aceasta precizează că i-a cerut explicații actualului ministru al Muncii, Marius Budăi.

„Legalizarea activităților casnice urmează să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum, de cele mai multe ori la negru, ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice printr-o aplicație electronica și să aibă astfel posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate. Proiectul a fost votat în parlament în luna martie, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii. Acești oameni, grație proiectului de lege, la care am muncit mult, nu vor avea nevoie de contracte de muncă. Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună. În zonele cu persoane care au competenţe/abilităţi digitale, acest raport juridic poate fi încheiat exclusiv printr-o platformă digitală. În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziţionează şi preschimbă prin operatori de servicii publice.

Introducerea și operaționalizarea tichetelor de muncă, prin care vor fi plătiți acești oameni, are un buget alocat prin PNRR de 4,5 milioane de euro. Din păcate, până în acest moment lucrurile par sa fie blocate din perspectiva operaționalizării. În acest sens, i-am solicitat domnului Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și solidarității sociale, printr-o interpelare parlamentară, să explice care este stadiul realizării aplicației pentru implementarea proiectului de legalizare a activităților casnice. Este important de știut cat mai stagnează acest proiect si daca va putea fi pus la punct până la termenul de 1 ianuarie 2024. Sunt cel putin zeci de mii de potențiali beneficiari in Romania”, anunță Raluca Turcan.

Editor : R.K.

Source link

Fii primul care postează un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *