SUA, în fața unui scenariu de coșmar. Cea mai mare rată a inflației din ultimele 4 decenii

Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în decembrie, americanii confruntându-se cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din 1982, în urma majorării costurilor cu alimentele, energia şi locuinţele, sporind aşteptările că Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe din martie majorarea dobânzilor, potrivit CNN.

Datele publicate, miercuri, de Departamentul Muncii au urmat celor apărute vinerea trecută, care arată că piaţa muncii se află aproape de nivelul maxim de ocupare.

Preşedintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a declarat, marţi, că banca centrală a Statelor Unite este pregătită să facă ceea ce este necesar pentru a împiedica inflaţia ridicată să devină ”înrădăcinată”, într-o depoziţie făcută în timpul audierii sale în Comisia bancară a Senatului în vederea obţinerii unui al doilea mandat de patru ani ca şef al Fed.

Costul ridicat al vieţii, rezultatul blocajelor din lanţurile de aprovizionare din cauza pandemiei de Covid-19, este un coşmar politic pentru preşedintele Joe Biden, a cărui rată de aprobare a fost puternic afectată.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,5% luna trecută, după ce a urcat cu 0,8% în noiembrie. Pe lângă chiriile mai mari, consumatorii au plătit mai mult şi pentru alimente, deşi creşterea cu 0,5% a preţurilor la alimente a fost mai mică decât în ​cele trei luni anterioare.

Au existat creşteri mari ale preţurilor fructelor şi legumelor, dar preţurile cărnii de vită au scăzut cu 2,0% după câştigurile puternice recente. De asemenea, consumatorii au beneficiat de o pauză a creşterii preţurilor benzinei, care au scăzut cu 0,5%, după ce au crescut cu 6,1% atât în ​​noiembrie, cât şi în octombrie.

În cele 12 luni până în decembrie, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 7,0%, aceasta fiind cea mai mare creştere de la an la an din iunie 1982, care a urmat unei creşteri de 6,8% în noiembrie.

| Sursă: Realitatea.net

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articol precedent

Accident cumplit în Mehedinţi: 3 morți și 4 răniți, în urma unui impact devastator

Articolul următor

Leacul natural miraculos care luptă împotriva problemelor cardiace, artritei, tusei și a altor boli

Articole asemănătoare