România va fi lovită de un ciclon format în Marea Neagră

Fenomenul despre care vorbim – pentru că are sursa de alimentare vaporii de apă din Marea Neagră – va lovi mai ales estul țării. Bineînțeles că întreaga țară poate să aibă influențe. Trebuie urmărite toate actualizările meteo. Astfel de fenomene au o dinamică a lor care este extrem de complexă

ciclonul este o masă de aer pe scară largă care se rotește în jurul unui centru puternic de presiune atmosferică scăzută.

Fenomenul despre care vorbim – pentru că are sursa de alimentare vaporii de apă din Marea Neagră – va lovi mai ales estul țării. Bineînțeles că întreaga țară poate să aibă influențe. Trebuie urmărite toate actualizările meteo. Astfel de fenomene au o dinamică a lor care este extrem de complexă“, a afirmat Roxana Bojariu, expert climatolog.

Expertul climatolog susține că formarea acestui ciclon era prevăzută de specialiști, subliniind că un astfel de fenomen nu este ceva ieșit din comun. “Pe fondul unor configurații scăzute ale presiunii atmosferice a apărut și acest ciclon. Interesant este că s-a format deasupra Mării Negre. Afectată, cum spuneam, va fi zona de est cu influențe în toată țara”, a arătat Roxana Bojariu.

Un astfel de fenomen va aduce cu sine ploi abundente, intensificări ale vântului, ceea ce “ne arată severitatea furtunilor care se formează în condiții de presiune atmosferică scăzută“.

Întrebată cum va afecta ciclonul vremea din România, într-o perioadă în care țara noastră se află sub avertizări continuie de tip cod galben sau portocalii de ploi și inundații, expertul a răspuns: “Ciclonul, prin proximitate, influențează vremea. Precipitații abundente, intensificări de vânt. Vremea ploioasă va afecta România“.

Cât privește fenomenul de tip tornadă care au tot apărut în diferite zone ale țării, în ultima perioadă, Roxana Bojariu a explicat că, până în prezent, nu putem vorbi, de fapt, despre tornade, ci despre nori pâlnie. Tornadele – spune expertul – sunt atunci când norul pâlnie atinge suprafața pământului și ridică obiectele de la sol, fiind din acest punct de vedere extrem de periculos.

Avem o intensificare și o creștere a prezenței unor astfel de fenomene extreme. Atât în zonele cu aglomerări urbane, dar și în alte zone, în aval de râuri mici, unde pe fondul acestor precipitații și al despăduririlor, avem parte de acumulări rapide de apă“, a mai spus climatologul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articol precedent

Indexul Global al Păcii: Pandemia a favorizat creșterea numărului de conflicte la nivel global

Articolul următor

[Video] Percheziții la angajații unei benzinării. O tonă de combustibil lipsă

Articole asemănătoare