România în “umbra” ciclonului din Marea Neagră | 50 localități și 18 județe afectate de viituri

Autorităţile au intervenit, în ultimele 24 de ore, în aproape 50 de localităţi din 18 judeţe şi în Capitală, afectate de ploi şi furtuni, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Autorităţile au intervenit, în ultimele 24 de ore, în aproape 50 de localităţi din 18 judeţe şi în Capitală, afectate de ploi şi furtuni, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit IGSU, în cursul zilei de vineri şi pe timpul nopţii, din cauza precipitaţiilor abundente, s-au înregistrat efecte în 49 de localităţi din 18 judeţe (Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Hunedoara, Harghita, Neamţ, Sibiu, Teleorman şi Vrancea) şi în municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 116 curţi, 15 subsoluri/beciuri, de pe 22 de străzi, precum şi pentru degajarea unui acoperiş şi a 15 copaci căzuţi pe carosabil/autoturisme, fiind afectate 7 autoturisme.

Din nefericire, în cursul zilei de ieri, 2 persoane au fost luate de apă (1 persoană în localitatea Mănăstirea Caşin, jud. Bacău – bărbat de aproximativ 70 ani a fost luat de apă, după ce podeţul pe care se afla s-a rupt şi 1 persoană luată de apă în localitatea Almaş din jud. Neamţ – a fost găsită de echipajele de intervenţie în stop cardio-respirator, ulterior declarându-se decesul)“, a transmis, sâmbătă dimineaţă, sursa citată.

În localitatea Nereju din judeţul Vrancea, 12 muncitori care făceau lucrări au fost surprinşi de creşterea râului şi s-au refugiat într-un vagon remorcă. Pe timpul nopţii nu s-a putut interveni, iar acolo au rămas în supraveghere voluntari şi cadre ISU. Operaţiunele de extragere a persoanelor au fost reluate sâmbătă dimineaţă, la ora 05.30. Cele 12 persoane nu prezentau probleme medicale.

De asemenea, în localitatea Mănăstirea Caşin din judeţul Bacău, şapte persoane au fost evacuate preventiv la rude, cele 6 case în care locuiesc fiind în pericol de a fi inundate de râul Caşin.

De asemenea, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe 3 drumuri naţionale (DN 11 – Bacău, DN 11 – Covasna şi DN 7 – Dâmboviţa) şi un drum judeţean (DJ 105G – Sibiu).

Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în 7 localităţi din 3 judeţe (Botoşani, Harghita şi Neamţ), însumând un număr de 5.019 consumatori finali nealimentaţi, avarii care s-au remediat.

Vineri, pentru avertizarea populaţiei din zonele vizate de vremea rea, au fost transmise 6 mesaje prin sistemul RO-ALERT în judeţele Alba (1), Bacău (1), Cluj (1), Vrancea (2) şi în municipiul Bucureşti (1).

Sâmbătă dimineaţă, sunt intervenţii în desfăşurare în judeţele Călăraşi, Bacău şi Vrancea.

IGSU recomandă populaţiei să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere pentru ca apele pluviale să poată fi evacuate, iar în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Totodată, atunci când este vânt puternic, oamenii sunt sfătuiţi să rămână în spații închise care să asigure protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Hidrologii au emis vineri seară o avertizare cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Neamţ, Bacău şi Suceava, valabilă până sâmbătă dimineaţa, la ora 9:00.

Și pomperii au transmis avertizări: dacă debitele vor crește, oamenii să evite să traverseze râurile și să nu se apropie de malurile apelor.

„Suntem pregătiți să intervenim, să chemăm și de acasă forțe. Avem capacitatea de a suplimenta forțe. La nivelul MAI putem angrena jandarmii, colegii de la Apărare, la nevoie”, a spus vineri seara șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

1. Municipiul București
– s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte, 2 subsoluri și pentru degajarea a 4 copaci căzuți pe carosabil. În București a fost vineri seara cod portocaliu nowcasting de vreme severă.

Ploaia a cauzat mari probleme. Cartierul Văcărești, din sectorul 4, a fost între cele mai afectate.

Situația a fost dificilă și zonele din preajma Bucureștiului. La orele de vârf, mașinile au circulat bară la bară pe străzile pline de apă, iar un cartier rezidențial a fost inundat. După ora 19:00, locuitorii Capitalei au fost avertizați prin mesaj RoAlert de ploile torențiale care s-au abătut asupra orașului.

2. Județul Bacău
– în mun. Bacău s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte și de pe 1 stradă.
– în loc. Mărgineni se intervine pentru evacuarea apei din 1 casă și 2 curți;
– în loc. Berzunți s-a intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe casă;
– în loc. Oituz s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 curți;
– pe DN11, în loc. Bogdănești, circulația rutieră a fost îngreunată din cauza apei de pe carosabil.
– în loc. Scorțeni s-a intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil;
– în loc. Comănești se intervine pentru evacuarea apei din 1 curte;
– în loc. Moinești se intervine pentru evacuarea apei din 2 curți;
– în loc. Mănăstirea Cașin se intervine pentru salvarea unui bărbat de aproximativ 70 ani care a fost luat de apă, după ce podețul pe care se afla s-a rupt.

3. Județul Botoșani
– în mun. Botoșani se intervine pentru evacuarea apei din 1 curte.

4. Județul Brăila
– în mun. Brăila s-a intervenit pentru degajarea a 2 copaci căzuți pe carosabil, fiind afectate 2 autoturisme.

5. Județul Buzău
– în mun. Buzău s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 curți și pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil.
– în loc. Râmnicu Sărat s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte.

6. Județul Călărași
– în loc. Dragalina se intervine pentru evacuarea apei din 22 curți și 2 străzi;
– în loc. Budești s-a intervenit pentru evacuarea apei din 6 curți;
– în loc. Lehliu Gară s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte.

7. Județul Dâmbovița
– în loc. Crevedia se intervine pentru evacuarea apei din 1 curte;
– pe DN7, în loc. Tărtășești, circulația rutieră a fost temporar restricționată din cauza apei și aluviunilor acumulate pe carosabil.

8. Județul Galați
– în mun. Galați se intervine pentru evacuarea apei din 1 casă, 25 curți, 1 subsol și de pe 17 străzi.

La Galați, în oraș, apa a atins și jumătate de metru. Și adăpostul de animale de la marginea orașului a fost inundat. 500 de câini sunt izolați în cuști, iar administratorul face apel la cetățeni sa ajute cu materiale pentru construirea unui spațiu provizoriu.

9. Județul Giurgiu
– în mun. Giurgiu se intervine pentru evacuarea apei din 1 curte, de pe 1 stradă și a unui copac căzut pe vechea clădire a Spitalului Județean.
– în loc. Bolintin Vale s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 curți;
– în loc. Poșta se intervine pentru evacuarea apei din 1 casă și 1 curte;
– în loc. Bulbucata se intervine pentru evacuarea apei din 1 casă;
– în loc. Teișori se intervine pentru evacuarea apei din 1 curte.

10. Județul Ialomița
– în loc. Perieți s-a intervenit pentru evacuarea apei din 4 curți;
– în loc. Bărbulești s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 casă și 5 curți.

11. Județul Ilfov
– în loc. Afumați se intervine pentru evacuarea apei din 2 case și 2 curți;
– în loc. Balotești se intervine pentru evacuarea apei din 1 beci;
– în loc. Buftea se intervine pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil;
– în loc. Chiajna se intervine pentru evacuarea apei din 2 curți;
– în loc. Bragadiru se intervine pentru evacuarea apei de pe 1 stradă;
– în loc. Ciolpani se intervine pentru evacuarea apei din 1 casă și 3 curți;
– în loc. Snagov se intervine pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil.

12. Județul Hunedoara
– în loc. Simeria se intervine pentru degajarea unui acoperiș căzut pe 3 automobile;
– în loc. Băcia se intervine pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil;
– în loc. Spin se intervine pentru evacuarea apei din 1 beci.

13. Județul Neamț
– în loc. Tazlău se intervine pentru evacuarea apei din 1 casă;
– în loc. Almaș se intervine pentru salvarea unei persoane care ar fi fost luată de viitura formată pe albia pârâului din localitate (persoana a decedat ulterior – n.r.);
– în loc. Vădurele se intervine pentru evacuarea apei din 3 curți.

14. Județul Sibiu
– pe DJ 105 G, în loc. Râul Sadului circulația rutieră este temporar blocată din cauza apei și aluviunilor acumulate pe carosabil.

15. Județul Teleorman
– în loc. Zimnicea se intervine pentru evacuarea apei din 2 curți și 1 beci.

16. Județul Vrancea
– în loc. Nereju se intervine pentru salvarea a 10 muncitori care efectuau lucrări în zonă și au fost surprinși de creșterea râului din localitate. Aceștia s-au refugiat într-un vagon remorcă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articol precedent

INS: 23.689 dintre persoanele vaccinate cu prima doză și 4.718 dintre cele cu două doze s-au infectat cu COVID-19 în ultimele 6 luni

Articolul următor

Tulpina indiană ar putea deveni predominantă şi în România, potrivit ministrului sănătății

Articole asemănătoare
Citește știrea

UN ALT DISPĂRUT

https://www.youtube.com/watch?v=rgQIf7czlWINu este zi lăsată de la Dumnezeu să nu aflăm că un alt concitadin de-al nostru a dispărut…