Pădure din Suceava distrusă de furtunile de vară. Hectare puse la pământ în doar câteva minute

Un ciclon extrem de rar a făcut prăpăd în Poiana Micului, din judeţul Suceava. 14 hectare de pădure veche de 60 de ani au fost distruse în doar câteva minute de fenomenul meteo extrem.

Un fenomen meteorologic rar a făcut prăpăd în Poiana Micului, din judeţul Suceava. 14 hectare de pădure veche de 60 de ani au fost distruse în doar câteva minute.

Imaginile cu dezastrul lăsat în urmă i-au îngrozit pe localnici din zonă. Mii de arbori au fost smulşi sau rupţi de vânt. Silvicultorii sunt în proces de evaluare a pagubelor.

Potrivit primelor informații, cantitatea copacilor doborâţi de vânt s-ar ridica la 4.500 de metri cubi de lemn.

Este pentru prima dată când pădurea este lovită de un astfel de fenomen meteo extrem.

Pagubele provocate sunt uriaşe
Potrivit unei estimări făcute de silvicultori, extragerea din pădure a arborilor va costa aproximativ 450.000 de lei, iar din vânzarea masei lemnoase s-ar putea obţine 1,3 milioane de lei.

,,Nu a fost ciclon, pentru că un ciclon are dimensiuni mult mai mari decât acea manifestare. Am înțeles că nici nu au fost martori. Există furtuni de vară și dezvoltări noroase foarte localizate, care dau efecte de acest tip’’, a explicat Roxana Bojariu, expert climatolog.

Aceasta avertizează că, pe lângă factorul meteorologic, nu trebuie neglijați nici alți factori, deoarece este posibil ca acesta să se repete. Tipurile de arbori și tipul de sol prezente în pădure, precum și modul în care este îngrijită aceasta reprezintă alți factori, pe lângă cel meteorologic, potrivit expertului climatolog.

,,Factorul meteorologic reprezentat de viteza vântului este și el important’’, a mai precizat Roxana Bojariu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articol precedent

[Video] Protest spontan la Uzinele Dacia din Mioveni

Articolul următor

România donează și Vietnamului vaccin anti-COVID de la Astra Zeneca

Articole asemănătoare