Liderul PSD îngrijorat de natalitatea din România

“Cea mai mare problemă cu care se confruntă țara noastră în prezent este legată de scăderea natalității”, a declarat, joi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, la dezbaterea iniţiativei legislative privind susţinerea tinerelor familii cu copii, organizată de partid la Palatul Parlamentului.

“Cea mai mare problemă cu care se confruntă țara noastră în prezent este legată de scăderea natalității”, a declarat, joi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, la dezbaterea iniţiativei legislative privind susţinerea tinerelor familii cu copii, organizată de partid la Palatul Parlamentului.

Social-democrații propun alocații de 600 de lei, deduceri pentru salariații care au copii și acordarea unor tichete sociale.

Orice om politic responsabil este conştient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România ca stat, ca neam este de natură demografică. De fapt, vorbim de declinul populaţiei. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă între viaţă şi moarte pentru o economie, deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii. Singura soluţie pentru această problemă este stimularea natalităţii în paralel cu combaterea migraţiei forţei de muncă. Pentru prima oară, numărul de copii români născuţi în străinătate a depăşit numărul de copii născuţi în România. Este cel mai grav indicator, iar toţi politicienii, indiferent dacă sunt la guvernare sau în opoziţie, trebuie să găsească soluţii să readucă aceşti români cu copii în ţară, unde cu toţii avem obligaţia de a creşte nivelul de servicii şi de a stimula revenirea lor în ţară”, a declarat Ciolacu.

În acest context, liderul PSD a precizat că proiectul de lege iniţiat de partidul său vizează creşterea alocaţiilor, deduceri pentru salariaţii cu copii şi acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învăţământul preşcolar.

Din punctul meu de vedere, soluţia pentru natalitate nu ţine doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocaţiei, sunt doar puncte de plecare. Familiile tinere au nevoie de servicii, de creşe moderne, de grădiniţe, de şcoli, de after-school, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de o întreagă infrastructură de servicii sociale, de educaţie şi sănătate după ce se termină concediul de maternitate. (…) Faptul că ne jucăm cu alocaţia astăzi, este alocaţia, mâine nu o dublăm, doar o reeşalonăm, apoi nu o mai reeşalonăm, vorbim de creşterea vârstei de pensionare în principal la femei, toate aceste lucruri duc sau au dus în anul 2019 -2020 la cel mai mic număr de copii născuţi în ultimii 50 de ani”, a adăugat Ciolacu.

Potrivit proiectului de lege prezentat de PSD joi, alocaţia de stat va crește la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani, sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, la 300 de lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani şi de 600 de lei pentru copiii cu vârsta între 3 ani şi 18 ani în cazul copilului cu handicap.

Pentru stimularea participării la învăţământul preşcolar a copiilor cu familii defavorizate, proiectul prevede acordarea stimulentul educaţional sub formă de tichete sociale, în valoare de 1.000 de lei pe lună pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani şi de 1.500 de lei pentru copii cu vârsta între 3 şi 6 ani. Tichetele se acordă copiilor cu familii care au venituri nete pe persoană, calculate inclusiv pentru copiii aflaţi în întreţinere, sub 1.000 de lei pe lună. Tichetul se acordă numai pentru copii de până la 6 ani înscrişi într-o unitate de învăţământ preşcolar, adică în creşe sau grădiniţe publice şi private, mai prevede proiectul de lege.

Acesta legiferează, de asemenea, o serie deduceri personale din venitul brut lunar din salarii pentru persoanele care au copii, potrivit Agerpres.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articol precedent

Cutremur, după cutremur...

Articolul următor

A stat mai multe ore într-un copac de frica unui urs

Articole asemănătoare