ETERNELE LIPSURI DIN FARMACII

Despre lipsurile din farmacii și despre eternele probleme ale personalului care lucrează în aceste structuri importante de sănătate, s-a discutat, de multe ori și în vremuri de normalitate. Acum, la vreme de pandemie unele din problemele cu care se confruntă personalul pharma s-au acutizat, altele, însă, surprinzător, s-au rezolvat. Despre aceste probleme am discutat cu președinta Colegiului Medicilor și Farmaciștilor Neamț, Ana Maria Stejar. Farmaciștii sunt oamenii care, așa cum e la modă să se spună, se află în prima linie a ”frontului” în lupta cu virusul ucigaș.
Dacă la început a fost o lipsă acută de materiale sanitare și dezinfectante din farmacii, aceasta s-a reglat și a apărut accentuându-se , lipsa unor medicamente esențiale, unele fără înlocuitor, cum ar fi cele legate de tratarea glandei tiroide.
Măsurile de interzicere a exportului paralel la unele medicamente a rezolvat, pentru moment, criza la unele medicamente care nu se găseau în farmaciile românești decât foarte greu.
În condițiile suspendării, pe perioada pandemiei, a exportului de medicamente au rămas și în România produse farmaceutice suficiente.
Colegiul Național al Farmacișitilor o stabilit o serie de măsuri de limitare a transmiterii virusului SARS Cov2, aplicate și de farmaciștii nemțeni, în funcție de situația particulară a fiecărei farmacii.
Framaciștii așteaptă noi instrucțiuni, în funcție de măsurile centrale de relaxare. Una din marile probleme cu care se confruntă, în continuare, farmaciile este aceea a faptului că în mediul rural, mai ales în timpul crizei pandemice, au existat probleme de aprovizionare în localitățile în care nu există puncte farmaceutice, pentru că statul nu a facilitat înființarea unor asemenea puncte, în condițiile în care prin volumul de marfă distribuit, nu se acoperă cheltuielile de funcționare ale unui asemenea punct de lucru. Lipsa pacienților din cauza faptului că românii nu au mai ieșit din casă sau motivat de accentuarea problemelor financiare și a lipsei de acces a pacienților la medicii specialiști, sunt probleme care nu și-au găsit încă rezolvarea în sistemul de sănătate din România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articol precedent

CAZ ȘOCANT ÎN PIATRA NEAMȚ: BĂTRÂN CĂZUT DE LA ETAJUL IV

Articolul următor

SE MARCHEAZĂ PARCĂRILE

Articole asemănătoare
Citește știrea

STAREA VREMII ÎN JUDEȚ

RAPORTUL OPERATIV privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase în perioada 10 ianuarie, ora 07:00…