DECIZII IMPORTANTE ALE CAMEREI DEPUTAȚILOR

COMUNICAT DE PRESĂ

Decizii importante ale Camerei Deputaților

Ref: Medicii de familie, scutiți de la plata impozitului pe clădiri;
Ref: Părinții cu copii minori pot beneficia de zile libere pentru supravegherea acestora;
Cei peste 11.000 de medici de familie din România, inclusiv cei 238 din județul Neamț, sunt scutiți de la plata impozitelor pe clădirile în care își desfășoară activitatea cabinetele medicale, în urma modificării Codului Fiscal, aprobată astăzi de colegii din Camera Deputaților. Această inițiativă legislativă aparține PNL încă din 2018, când am votat-o în Senat, dar a fost îngropată ulterior prin sertare, de adversarii noștri politici, care au condus Camera Deputaților în toți acești ani. Am rămas, însă, consecvenți și astăzi putem da această veste bună medicilor de familie, a căror activitate de o importanță majoră s-a văzut inclusiv în această perioadă, când s-au aflat și ei în prima linie e bătăliei cu pandemia de COVD-19.

O altă decizie importantă votată în Camera Deputaților vine în sprijinul părinților cu copii minori, care nu au cu cine-i lăsa în perioada suspendării cursurilor, dar și în vacanța de vară, dacă autoritățile decid să închidă programele ”after school”, taberele școlare sau locurile de joacă. Astfel, unul dintre părinți va primi zile libere, zile care se acordă și celor care au copii mai mici de trei ani.

Cuantumul indemnizațiilor aferente zilelor libere este suportat de angajator și este 75% din salariul de bază aferent unei zile lucrătoare. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale, iar angajatorul poate recupera din Fondul de garantare a creanțelor salariale contravaloarea indemnizației nete achitată salariatului aflat în concediu.

Beneficiază de zile libere pentru îngrijirea minorilor, doar cu acordul angajatorului, salariații dintr-o serie de domenii cheie: sectorul energetic național, telecomunicații, radioul și televiziunea publică, domeniul nuclear, asistența socială, transporturile în comun și pe calea ferată, salubrizarea localităților, aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură, apă, comerț alimentar, producție și distribuție de medicamente, farmacii, distribuție de carburanți.

În cazul persoanelor aflate în concediul pentru creșterea copilului, dreptul acestora la indemnizație se va prelungi cu încă 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Cererea pentru acordarea de zile libere trebuie însoțită de o declarație pe proprie răspundere a celui de-al doilea părinte, din care să reiasă că nu a solicitat aceleași facilități la locul său de muncă.

Comunicatul de presa este trimis de biroul de presa al senatorului
Eugen Țapu-Nazare
Viceliderul Grupului PNL din Senatul României
Si a deputatului Mugur Cozmanciuc, presedintele PNL Neamt.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articol precedent

SE IA CURENTUL ÎN ROMAN, CORDUN ȘI HORIA

Articolul următor

DOZATOARE CU DEZINFECTANȚI PE SCĂRILE BLOCURILOR

Articole asemănătoare