Apăsați „Enter” pentru a trece la conținut

Anul acesta, de Paște, vom avea miei mai grași. Prețul lor depinde de zona arabă

Chiar dacă anul acesta Paștele cade mai devreme decât anul trecut, mieii vor fi mari. Pentru că iarna a fost mai blândă, au apărut deja primii miei.

Mulți vor depăși, înainte de Sărbtori, 15 kilograme. Singura necunoscută rămâne, deocamdată, prețul care este influențat și de cererea de pe piața arabă.

La stânele din Gorj, oile au fătat primii miei în ajun de Crăciun. Acum au deja câteva kilograme.

Reporter: „Caută lumea miel mai mare?”.

Aron Sandru, crescător de oi: „Da, în general lumea caută miel peste 15 kilograme de carne, să nu fie crud, să fie mai bătrân, cum se spune”.

Citește și


reteta carne de miel

Nicolae Vaidianu, crescător de oi: „Ăștia se vor face până la Paște între 12 și 15 kilograme”.

Reporter: „Sunt mari…”.

Nicolae Vaidianu, crescător de oi: „Da, sunt fătate în jurul Sărbătorilor, pe la Crăciun, și sunt și oi mai târzii, care fată acum. Ăia o să meargă către țările arabe, că nu o să avem unde să-i mai dăm”.

Arabii consumă anual minimum 3.000 de tone de carne de miel din România

Piața arabă consumă anual între 3.000 și 4.000 de tone de carne de miel din România. În funcție de prețul de acolo, ciobanii noștri decid cât mai vând și pe piața internă.

Însă care va fi prețul? Fermierii așteaptă încă să vadă este oferta țărilor arabe, pentru că acestea importă mulți miei de la noi.

Nicolae Vaidianu, crescător de oi: „Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile. Totul depinde de țările arabe, dacă la ei merge treaba, se dă drumul, că la noi mulți nu se mai ocupă să-I taie, îi dă la tir și dacă va fi prețul rău la arabi, va fi și la noi”.

Pe piața internă deocamdată sunt aceleași prețuri ca anul trecut. Între 20 de lei în viu, și 40 de lei, tranșat, direct de la productor. Și între 50 și 65 de lei, în măcelării și supermarketuri.

Aron Sandru, cioban: „Cerealele, anul ăsta, au fost cu 20-30 la sută mai scumpe ca anul trecut, depinde de ce căutare are, câți români vor să mănânce tradițional”.

Un fermier de lângă Aiud, județul Alba, crește peste 500 de oi din rasa țigaie și suffolk, iar o parte dintre ele au fătat la sfârșitul anului trecut.

În aceste conditii, un miel poate ajunge la două familii.

Ioan Moga, fermier: „Sunt și așa de vin două familii și împart mielul în două, unul mai mare și atunci merge. Carnea are un gust bun, nu miroase a oaie deloc”.

Anul acesta Paștele ortodox este sărbătorit pe 16 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme.

Fii primul care postează un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *